Цялата ни история е изпълнена с полуистини и откровени измислици

Цялата ни история е изпълнена с полуистини и откровени измислици

– Г-н Драганов, разкажете накратко за новата си книга “Ангели и демони”. С какво тя се различава  от трилогията „Зад завесата на големите скандали”? 

– Разликата е търсенето в противопоставянето на характери, действия и съдби, но като цяло запазвам основната структура, която съм заложил в трилогията “Зад завесата на големите скандали”. За провокиращото заглавие ме подтикна съдбата на капитан Харлаков, превърнат от досегашната политическа литература в черен демон, зъл злодей, без никой да се интересува от истината за тази личност.

– Да припомним – става дума за офицера, известен като убиеца на Александър Стамболийски. Как и с какво ви привлече личността на капитан Харлаков? 

– Харлаков е страдалческа Одисея. Близо десет години се занимавам с тази личност. Огромна работа, неистово търсене и ровене и влагане на значителни финансови средства. Но усилията си заслужават. Най-сетне, след толкова много години, се опитах, доколкото е възможно, за първи път да разкрия образа на човека, върху чието лице тежи черната сянка на убиец на Стамболийски. Останалото читателите сами ще прочетат в книгата.

– Продължавате да рушите клишета и да развенчавате митове около по-близкото и по-далечното ни минало. Как се роди интересът ви към тази тематика?

– Цялата ни история е изпълнена с клишета, полуистини и откровени измислици. Писаното досега подлежи на преосмисляне и пълна искреност. Веднъж и завинаги трябва да се прекъсне слугуването на политически каузи на управляващите, да се пише това, което на тях е угодно. Клишетата са удобна маска, за да прикриеш грехове и недъзи. Написани и повтаряни многократно, те покоряват хората, превръщат ги в марионетки, лишават ги от свой поглед върху историята. За съжаление и днес редица автори продължават да слугуват на тези догми и да се кичат греховни исторически личности с ореола на ангели. Има и още едно зло – отделни и автори пишат по поръчка, гарнирана с финансова подкрепа и тогава се случват най-фрапиращите издевателства над историческите факти. Моята основна задача в писането е да руша клишетата, без оглед на пристрастие и внушение. За мен истината е свята и сьм готов да я отстоявам до края!

…………..

Цялото интервю на Младен Любенов с Боян Драганов (в-к Утро, брой 20-21.01.2018 г.) може да прочетете: ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ книгата АНГЕЛИ и ДЕМОНИ: ТУК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *